sobota, 19. julij 2008

Evropsko in svetovno prvenstvo v morokrosu...

Orehova vas - Najboljši slovenski motokrosist Sašo Kragelj (GEODRILL Racing Team) je na dirki svetovnega prvenstva razreda MX3 v Orehovi vasi osvojil skupno drugo mesto.


Sašo Kragelj je bil tretji v prvi vožnji in najhitrejši v drugi. Skupno zmago je slavil Italijan Alex Salvini, tretji je bil Francoz Christophe Martin.

Dirka za SP razreda MX3 ter EP razreda MX2 v Orehovi vasi je v zadnjih sezonah postala tradicionalna v koledarju tega tekmovanja.
Največ pričakovanju navijačev je prevzel pravkar 31-letni (rojstni dan je praznoval dan pred tekmo) domači adut Sašo Kragelj. Dirkač, ki ima progo v Radizelu skorajda na dvorišču, je bil najboljši Slovenec v kvalifikacijah, kjer je dosegel šesti čas. Ob njem so se na dirko med najboljših 40 uvrstili še Jaka Može, Damjan Smrekar in Erik Slavec, kot rezerva pa je pravico nastopa dobil še Borut Koščak.

Po pričakovanjih je prvo vožnjo od Slovencev najbolje začel Sašo Kragelj, ki se je hitro prebil na šesto mesto, ter se kmalu prebil na četrto, na polovici dirke je bil po uspešnem prehitevanju Svena Breugelmansa (vodilni v skupnem seštevku) že tretji. Vendar smola ni počivala. Sašo je padel, kar ga je stalo nekaj mest in ponovno se je moral prebijati proti vrhu iz šestega mesta. A trdovraten boj do zadnjih metrov se je obrestoval in na koncu prve vožnje si je Sašo privozil tretje mesto za Alexom Salvinijem in Christophom Martinom. Jaka Može, ki je bil na začetku že osmi, je končal na 13. mestu, do točk pa se je pripeljal še Smrekar na končnem 18 mestu.

V popoldanski drugi vožnji pa je vreme pokazalo, kako naporen je lahko motokros. Močan naliv tik pred startom druge vožnje je prizorišče spremenil v blatno kopel, polno luž in delov s slabim oprijemom, tekmovalci pa so se bolj kot za mesta bojevali za to, da so sploh ostali na progi. V teh razmerah se je odlično znašel prav Sašo Kragelj, ki je iz kroga v krog pridobival mesta in se spretno izogibal tekmecem, ki so obtičali v blatu in pomenili oviro za ostale. Da so bile razmere za vožnjo res težke, nam pove podatek, da je v istem krogu končalo dirko le šest tekmovalcev. V predzadnjem krogu je Sašu uspelo ugnati še vodilnega do tistega trenutka (Breugelmansom) in od takrat naprej smo vsi še samo držali pesti, da bo Sašo brez težav pripeljal do cilja. Na veliko navdušenje gledalcev je zanesljivo odvozil tudi zadnji krog in v cilju se je zdelo, da mu tudi skupna zmaga ne bo ušla. Toda le nekaj metrov pred ciljem je Belgijec padel in drugo mesto prepustil Italijanskemu vozniku Salviniju. Ta uvrstitev je Italijana nepričakovano potisnilo na najvišjo zmagovalno stopničko.





Tudi kategorija MX2 je bila uspešno zastopana s strani slovenskih voznikov Na sobotnih kvalifikacijah je Klemen Gerčar (Team Gariboldi Yamaha) postavil 1. čas in tako napovedal boj za sam vrh na nedeljski preizkušnji. Dobro formo sta pokazala tudi brata Matevž in Jernej Irt ter Rok Bekanovič in Toni Mulec. Start prve vožnje je dobro uspel, saj je bili po nekaj zavojih vsi trije naši med prvo dvajseterico. Sledil je trenutek nepazljivosti in Klemen Gerčar je v drugem delu proge padel. Zaradi tehničnih težav z motorjem, le-ta ni takoj vžgal. Tako se je za dirkača s startno številko 62 tekma začela iz ozadja. Razlika do predzadnjega tekmovalca je bila zelo velika, zato je Klemen potreboval nekaj krogov da je ujel priključek vozečim. Sledil je ogorčen boj za vsako mesto, ki so ga z veseljem spremljali gledalci, saj je Klemen vsak krog pridobil po več mest in tako po odlični vožnji končal na visokem 13. mestu. Tako je vlogo najboljšega iz domačega tabora prevzel Matevž Irt (deseto mesto), njegov brat Jernej pa je bil 21. in je za las ostal brez točk, ki jih je z 19. mestom še ujel Mulec.
V drugi vožnji se je vreme poslabšalo, saj je prej razgreto ozračje ohladila ploha, kar pa ni zmotilo Gerčarja. V drugo ni ponovil napake iz prve vožnje in s starta je odlično potegnil ter kmalu zaostajal le za Valentinom Teilletom, vodilnim v skupnem seštevku in tudi zmagovalcem prve vožnje. Francoz je kmalu vozil svojo dirko z veliko prednostjo, toda tudi Gerčar je bil zanesljiv in je do cilja privozil kot drugi. Skupno je to pomenilo šesto mesto, medtem ko sta bila drugi in tretji Francoz Loic Rombaut in Danec Nikolaj Larsen. Do točk sta v drugi vožnji od Slovencev privozila še Jernej in Matevž Irt s 13. in 16. mestom.


Prireditelji iz AMD Orehova vas si je z odlično oceno pripravljenosti in organizaciji dirke zagotovili tudi dirko za SP 2009.


Nekaj fotografskih utrinkov iz proge:
Pogled na severni del steze

Sašo Kragelj v pripravah
Ter še poziranje s svojimi "serviserji" :)
Po naporni dirki se prileže malo počitka...
...ter razmišljati o breztežnosti

"Dejmo Sašo!!!!"
...

To bo vse moje ko zmagam...

...fotografiranje z junakom sobotnih kvalifikacij - Klemnom Gerčarjem

Klemen Gerčar tik pred startom....

...z glavo že na celotni progi
Kje so kaj moji najbližji zasledovalci?
HOPPPP!!!!

Kako je bilo to dober - hvala vsem
....hvala!

Mmmmmmm....

Jaka Može v akciji
Sven Breugelmans (Bel)
Gledalci so bili zelo zadovoljni z predstavami naših voznikov in so jih močno podpirali z navijanjem
Sašo Kragelj "Fan-Club"
Pa še podpisoval se mi je...
















Jernej Irt v pripravah pred voznjo v kategoriji MX2


Ter Jernej v elementu, ki ga najbolj obožuje

Ni komentarjev: